Gluten w diecie niemowlaka

Czym jest gluten?  Jest to białko roślinne, które występuje w niektórych zbożach i produktach zbożowych, a także w kaszach, wielu ciastach i makaronach. Określa się go jako silny alergen, który powoduje różne stopnie nietolerancji pokarmowej, a w skrajnych przypadkach prowadzi do poważnej choroby – celiakii. Na szczęście rozsądne wprowadzanie glutenu do diety dziecka może uchronić je przed zachorowaniem.

 

Objawy nietolerancji glutenu pojawiają się zazwyczaj w czasie pierwszych prób podawania maluchowi produktów zbożowych. Najczęstszymi symptomami są kolki, biegunki, wzdęcia, bóle brzuszka, zmiany na skórze, a nawet dolegliwości ze strony układu oddechowego, takie jak trudności w oddychaniu, katar czy kaszel. Jeśli dziecko po spożyciu pierwszych porcji kaszki manny lub zwykłych biszkoptów doświadcza podobnych dolegliwości, prawdopodobnie lekarz stwierdzi u niego alergię pokarmową na gluten. Co ważne, nietolerancja tego składnika nie jest tożsama z celiakią. Podczas, gdy reakcja alergiczna jest patologiczną odpowiedzią układu immunologicznego na dany składnik pokarmowy, celiakia to trwała nietolerancja glutenu, powodująca pogorszenie stanu zdrowia oraz wiele niebezpiecznych zaburzeń. W celiakii podczas kontaktu z białkiem roślinnym, kosmki jelitowe, wyściełające jelito cienkie są niszczone, co prowadzi do zmniejszenia powierzchni chłonnej jelita, a w efekcie utraty masy ciała, niedoboru witamin lub anemii. Dlatego tak ważne jest umiejętne wprowadzanie do diety dziecka produktów glutenowych, poczynając od ekspozycji na gluten.

Ekspozycja na gluten polega na stopniowym wprowadzaniu niewielkich dawek glutenu do diety dziecka w celu oswojenia organizmu dziecka z tą substancją i wytworzenia reakcji odpornościowej. Według najnowszych zaleceń, powinno to nastąpić po ukończeniu przez dziecko 4 miesiąca życia (w przypadku, gdy jest karmione piersią) lub po piątym miesiącu (gdy mama karmi je mlekiem modyfikowanym). W obu przypadkach ekspozycja na gluten powinna być dokonywana stopniowo.

Jednak jako, że gluten jest jednym z najsilniejszych alergenów, powoduje on dolegliwości u 10 do 25 % osób, u których zaobserwowano reakcje alergiczne ze strony układu pokarmowego. Jedynym lekarstwem na nietolerancję glutenu jest dieta, polegająca na eliminacji tego składnika z jadłospisu malucha. Daje to szansę na całkowite ustąpienie objawów w przyszłości i sprawić może, że dziecko z alergii po prostu wyrośnie. Najlepszym, najwygodniejszym i najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest stosowanie specjalnie przygotowanych kaszek, które odpowiadają potrzebom dzieci z nietolerancją na gluten. Powinny być one bezmleczne, bezcukrowe, pozbawione środków konserwujących oraz aromatów – dobrym przykładem są BIO kaszki firmy Holle (zajmującej się produkcją wysokojakościowych, certyfikowanych artykułów spożywczych BIO dla dzieci i niemowląt, więcej na www.holle.pl)
Produkty takie często mają w swym składzie dodatek owoców, które stanowią o walorach smakowych i gwarantują, że maluszek zje z chęcią całą porcję. Alergia na białko roślinne nie jest wyrokiem – jeśli dziecko otrzymywać będzie tylko najlepsze bezglutenowe produkty, jest duża szansa na to, że w dorosłym życiu będzie cieszyło się świetnym zdrowiem oraz niepowtarzalnym smakiem prawdziwego chleba z masłem.

One thought on “Gluten w diecie niemowlaka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *